Enflasyonun ilginç etkisi: Bitcoin ile maaş alanlarda sıçrama

İnsan Kaynakları sektörü yöneticileri, globalz bazda birçok bölgede mevcut hiperenflasyon ve siyasi belirsizlikler nedeniyleçalışanların maaşlarını Bitcoin (BTC) cinsinden almaya istekli olduklarını belirtti.

Kaynaklar Cointelegraph’a verdiği demeçte, son banka iflasları ve itibari para birimlerinden oynaklığın, insanları USD Coin (USDC) gibi stablecoin’leri tercih etmeye yönelttiğine dikkat çekiyor.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, seçildikten sonra ilk üç maaş çekini BTC olarak kabul edeceğine söz vermiş, Amerikan futbolu oyuncusu Odell Beckham Jr., NFL maaşının tamamını Bitcoin olarak almayı seçmişti. Fakat elbette bunlar popüler bazı örnekler.

Artan kripto okur yazarlığı etkili

GoLance’in CEO’su ve kurucu ortağı Michael Brooks, artan kripto para okur yazarlığı, kripto paraların meşru bir ödeme yöntemi olarak artan kabulü ve yeni gelişen teknolojik gelişmeler gibi faktörlerin, istikrarsızlığına bakılmaksızın sıradan insanları bile kripto maaş çeklerine geçmeye teşvik ettiğini belirtiyor.

goLance, 2021’den beri çalışanlarına kripto para birimleriyle ödeme yapıyor.

Küresel işe alım şirketi Deel COO’su Dan Westgarth, Karayipler gibi daha fazla döviz çalkantısıyla karşı karşıya kalan ve eski bankacılık sistemlerine sahip ülkelerin, çalışanlara ödeme aracı olarak Bitcoin gibi bir alternatif aradıklarını söyledi.

En yüksek eğilim hiperenflasyon ülkelerinde

Deel’den alınan veriler, en yüksek kripto ödeme seviyesinin, Ocak ve Mayıs 2023 arasında kripto para çekme işlemlerinin yüzde 54’ünün yüksek enflasyon oranlarıyla ünlü Latin Amerika’dan yapıldığını gösterdi.

Şirket geçen yıl kripto platformu Coinbase Global Inc. ile ortaklık kurduğunu, böylece müteahhitlere yapılan ödemelerin doğrudan seçtikleri para birimine çevrildiğini açıkladı.

Elbette kripto para ile ödemelerin bazı dikkat çeken başka avantajları da var: Kripto merkezi olmadığı için, kripto ile finanse edilen bordro sistemleri hem işverenleri hem de çalışanları destekleyen bir yapıya sahip. Ödemeler sınır ötesi hızda, aracı gerektirmiyor ve dakikalar içinde satılabiliyor veya dönüştürülebiliyor.

Yine örneğin, Avustralyalı bir BT firması olan Sequoia Holdings LLC, üçüncü taraf bir bordro işlemcisiyle ortaklık yaparak çalışanlarının ücretlerinin bir kısmını Bitcoin olarak almalarına izin veriyor.

Öte yandan düzenlemeler ve uyumluluk sorunları ve oynaklık ise kripto para kazananlar için süregelen zorluklardan bazıları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx