Yerli karanfil ıslah çalışmalarında olumlu sonuç: Yüzde 85’i ihraç ediliyor!

Yerli Karanfil Islah Çalışmaları %85 İhracat Ediliyor

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü (BATEM), Antalya’da kesme çiçek üretimi ve ihracatı yapan 2 firma ile 2012 yılında başlattığı yerli karanfil ıslah çalışmalarında başarıya ulaştı. Türkiye’de kesme çiçek üreticileri her yıl anaç ve fideleri yurtdışından ithal edilen karanfil için yerli ıslah çalışmalarına odaklanmış durumda. 1800’lü yıllardan itibaren Anadolu dağlarındaki kültürleri yabancı bilim adamları tarafından toplanarak Avrupa ve İsrail’e götürülen karanfilin yerli ıslah çalışmaları artık Türkiye’de başarıyla tamamlanmış durumda. Bu başarı ile birlikte yerli karanfil üretimi artarak yüzde 85’i ihraç ediliyor.

İlk Yerli Karanfil: Likya Kaya

Antalya’da kesme çiçek üretimi ve ihracatının merkezi konumundaki BATEM, Ziraat Mühendisi Ayşe Kaya liderliğinde Türkiye’nin ilk yerli karanfil ıslahını gerçekleştirdi. “Likya Kaya” ismi verilen bu yerli karanfil, Turkish Flower Group’a satıldı. Proje lideri Ayşe Kaya, ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen 4 çeşidi halen yurt dışına ihraç ettiklerini belirtti.

4 Milyon Yerli Karanfil Üretimi

BATEM’in yerli karanfil ıslah çalışmaları başarılı sonuçlar verdi. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, BATEM’in ürettiği dört çeşidin tescilini alarak üretime başladıklarını ve bu sayede son 3 yılda 4 milyondan fazla yerli karanfil ürettiklerini söyledi. Bu karanfillerin yaklaşık %85’i ihraç edilirken, geri kalanı ise iç piyasada değerlendiriliyor.

Süs Bitkileri Yükselen Trend

Antalya’nın yaklaşık 40 milyon dolarlık kesme çiçek ihracatının öne çıktığına dikkat çeken Çandır, süs bitkileri ve çiçeklerde yerli ve milli üretimin önemine vurgu yaptı. Çandır, süs bitkileri sektörünün uzun vadeli bir trend haline geldiğini belirterek, Türkiye’nin bu alanda potansiyele sahip olduğunu dile getirdi.

40 Milyon Dolarlık İhracat

Antalya’nın önemli bir kesme çiçek üretim ve ihracat merkezi olduğunu söyleyen Çandır, karanfil yetiştiriciliğinin yanı sıra farklı çiçek türleriyle üretime başladıklarını ve böylece pazar paylarını artırdıklarını belirtti. Kentleşmenin arttığı dönemlerde süs bitkilerinin önemli bir trend haline geldiğini vurgulayan Çandır, Türkiye’nin bu alanda daha fazla katma değer yaratarak ihracat potansiyelini artırabileceğine işaret etti.

Saksıda Yerli Karanfiller de Üretildi

BATEM’in yerli karanfil ıslah çalışmalarında kesme çiçek türleri dışında, saksıda da kullanılan yerli karanfil türleri geliştirildi. Aura ve Nezahat isimli saksıda kullanılan karanfil türlerinin çalışmaları, TAGEM-ARGE destekli bir projede başladı ve günümüze kadar devam etti. Bu türlerin geniş kullanım alanları bulunmaktadır ve şu anda özel sektöre sunumları beklenmektedir.

Related Posts

Memur ve emekli zammı için son viraj! Nefesler tutuldu: İşte masadaki zam oranı

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı aylıkları için nefesler tutuldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Kritik veriye 10 günden az bir zaman kaldı. Peki maaşlara zam oranı ne olur? En düşük emekli aylığı için beklentiler ne? İşte memur, emekli maaşlarına zam için son tahminler…

Borsa günü nasıl tamamladı? (23 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 62,06 puan azalırken, toplam işlem hacmi 74,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,59, holding endeksi yüzde 0,25 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,77 ile kimya petrol …

TCMB Başkanı Karahan ve Türkiye Bankalar Birliği ‘jeopolitik riskleri’ konuştu

TCMB Başkanı Karahan ve Türkiye Bankalar Birliği ‘jeopolitik riskleri’ konuştu

Huawei, ABD yaptırımlarına rağmen vites arttırdı

ABD’nin 2019’da ticaret kara listesine almasının ardından zorlu bir süreçten geçen Huawei, yapay zeka işlemci sektöründe gösterdiği dirençle dikkat çekiyor. Şirketin o dönemki dönüşümlü başkanı Eric Xu Zhijun’un “dünyanın en güçlü yapay zeka …

Bakan Kurum: Teslimatta 250 bini geçtik sözümüzü inşa etmeye devam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, perşembe günü gerçekleştirilen törenin ardından deprem bölgesinde teslim edilen konutlara ilişkin son durumu sosyal medya hesabından paylaştı: Sözümüzü inşa etmeye devam. Teslimatta 250 bini geçtik, binlerce konutu daha tamamlama aşamasına getirdik.

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.