Sağlıklı Beslenme Tüyolarıyla Kurban Bayramı’na Hazırlık
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan gelen sağlıklı beslenme önerileri ve et pişirme tavsiyeleri dikkat çekiyor.
Türkiye gazetesinden Ziynet Kocabıyık’ın haberine göre, Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Erdoğan Aksan, özellikle kavurma gibi yemeklerde sıkça kullanılan tuz konusuna dikkat çekiyor. Aksan, aşırı tuz tüketiminin kan basıncını artırabileceğini belirterek, “Sağlığımız için günlük tuz alımını bir çay kaşığıyla sınırlamak son derece önemlidir” diyor.
Uzman Diyetisyen Ceren Turan, “Sağlıklı bireylerin günlük ek şeker tüketiminin kalorinin yüzde 10’undan az olması gerekmektedir. Bu da bayram günlerinde günlük bir küçük kâse sütlü tatlı veya bir dilim şerbetli tatlı ile sınırlandırılabilir. Şerbetli tatlı alternatifleri arasında şekersiz sorbe, sade dondurma, bitter çikolata, hurma özüyle tatlandırılan sütlü tatlılar, yoğurt ve meyve karışımları bulunmaktadır.” şeklinde açıklamada bulunuyor.
Eti Yoğurt ve Ayranla Dengede Tutun
Bayram sofralarında süt ürünlerinin önemine dikkat çeken Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, “Kırmızı et demir ve protein içerirken, aşırı tüketildiğinde sindirimi zorlayabilir. Sindirimi desteklemek ve midenizi rahatlatmak için et yanında yoğurt veya ayran gibi fermente süt ürünlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca probiyotik etkileriyle bağırsak sağlığınıza da olumlu katkı sağlarlar” önerisinde bulunuyor.