Araştırma: Hamilelikte görülen şiddetli bulantı ve kusmaların nedeni
Yeni sonuçlanan bir araştırmaya göre, bebeklerin ürettiği bir hormon, “Hyperemesis Gravidarum” (HG) olarak adlandırılan şiddetli bulantı ve kusmaya yol açıyor.
Bu nedenle hamilelik sırasında, büyüme farklılaşma faktörü 15 (GDF15) hormonu almak yeni bir tedavi yöntemi olabilecek.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Stephen O’Rahilly, “Anne bu hormona ne kadar duyarlıysa, o kadar bulantı ve kusma yaşar. Bunu bilmek sorunu nasıl çözebileceğimiz konusunda ipucu veriyor.” dedi.
İngiltere istatistiklerine göre her 100 hamilelikte yaklaşık iki kişide, şiddetli bulantı ve kusma görülüyor. Bu rahatsızlık, fetusun hayatını riske atıyor ve çok sayıda kadın susuz kaldığı için hastanede tedavi görmek zorunda kalıyor.
Bazı anneler, hamilelik boyunca günde bazen 50 defa kustuğunu bildiriyor.
HASTALIĞIN ŞİDDETİ HORMON SEVİYESİYLE İLGİLİ
Son çalışmalar, bulantıların GDF15 ile ilgili olabileceğini gösteriyor ancak araştırmacılar henüz net bir sonuca ulaşmış değil.
Nature dergisinde yayımlanan, Cambridge Üniversitesi ile İskoçya, ABD ve Sri Lanka’dan araştırmacıların dahil olduğu yeni bir araştırma, hastalığın şiddetinin üretilen hormonun miktarıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
Cambridge’teki Rosie Maternity Hastanesindeki kadınlarda yapılan araştırma, HG riskinin yüksek olduğu bir genetik biçimine sahip kadınların hormon seviyelerinin düşük olduğunu ortaya koydu. Tam tersine, Akdeniz anemisi olan kadınlarınsa GDF15 hormonu yüksek olduğu için genelde HG rahatsızlığı çekmedikleri belirtiliyor.
Cambridge Üniversitesi’nde metabolizma hastalıkları konusunda çalışan birimin başındaki Prof. O’Rahilly, hormonların, annenin beynindeki bir alıcıya ulaşmasını engelleyerek hastalığın daha güvenli ve etkili şekilde önüne geçilebileceğini söylüyor.