Altından çok kazandırıyor! Zirve değişti. Aylar sonra bir ilk…

Altın, Mayıs Ayında Mevduat Faizine Geçti

Son dönemlerde aylık getiri şampiyonu olan altın, mayıs ayında mevduat faizine geçiş yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayı verilerine göre, aylık en yüksek reel getiri yüzde 1.8 ile mevduat faizlerinde gerçekleşti. Nisanda yüzde 8.54 reel getiri sağlayan külçe altın ise mayısta bu oranı yüzde 1.74’e düşürdü.

Öte yandan, mevduat faizlerinin yıllık enflasyondan arındırılmış reel getirisi ise yüzde 5.83 olarak kayıtlara geçti.

Altının Zirvedeki Yeri Son Buldu

Son bir yıldır hem aylık hem yıllık bazda yatırım araçları arasında altın, en yüksek reel getiriyi sağlayan isim olarak öne çıkıyordu. Ancak mayıs ayı verileri, altının aylık getiri liderliğinin yerini mevduat faizine bıraktığını gösterdi. TÜİK’in yayımladığı rapora göre, nisanda TÜFE ile düzeltilmiş aylık yüzde 8.5 reel getiri sunan külçe altın, mayısta yüzde 1.74’e geriledi.

Mevduat Faizi Mayıs Ayında Şampiyon Oldu

Mayıs ayında reel getiri bakımından TÜFE bazında en yüksek oran yüzde 1.8 ile mevduat faizlerinde gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) bazında ise mevduat faizi yüzde 0.86 reel getiri sağladı.

Borsa, Yatırımcısına Kaybettirdi

Yatırım araçları içinde mayıs ayında en kötü performansı gösteren BIST 100 endeksi oldu. TÜFE bazında yüzde 1.53, Yİ-ÜFE bazında ise yüzde 2.44 oranında yatırımcısına kaybettirdi. Dövizde ise dolar ve euro hafif pozitif reel getiriler sunarken, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) nispeten düşük ama pozitif getiri sağladı.

Altın, Yatırımcıların Favorisi Olmaya Devam Ediyor

Külçe altın, mayıs ayında üç aylık ve altı aylık dönemlerde yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu. Üç aylık bazda TÜFE ile düzeltilmiş getirisi yüzde 13, Yİ-ÜFE ile düzeltilmiş getirisi ise yüzde 12.83 olarak kayıtlara geçti. Altı aylık değerlendirmede ise bu oranlar sırasıyla yüzde 16.85 ve yüzde 19.84 olarak gerçekleşti.

Yıllık Performansta Altın Zirveyi Bırakmadı

Mayıs ayı itibarıyla yıllık bazda külçe altın, TÜFE’ye göre yüzde 24.87, Yİ-ÜFE’ye göre yüzde 37.32 reel getiri ile yatırımcılarına en yüksek kazancı sundu. Böylece, yılın tamamında da altın yatırımcılar için en kârlı yatırım araçlarından biri olmayı sürdürdü.

Related Posts

Memur ve emekli zammı için son viraj! Nefesler tutuldu: İşte masadaki zam oranı

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı aylıkları için nefesler tutuldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Kritik veriye 10 günden az bir zaman kaldı. Peki maaşlara zam oranı ne olur? En düşük emekli aylığı için beklentiler ne? İşte memur, emekli maaşlarına zam için son tahminler…

Borsa günü nasıl tamamladı? (23 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 62,06 puan azalırken, toplam işlem hacmi 74,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,59, holding endeksi yüzde 0,25 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,77 ile kimya petrol …

TCMB Başkanı Karahan ve Türkiye Bankalar Birliği ‘jeopolitik riskleri’ konuştu

TCMB Başkanı Karahan ve Türkiye Bankalar Birliği ‘jeopolitik riskleri’ konuştu

Huawei, ABD yaptırımlarına rağmen vites arttırdı

ABD’nin 2019’da ticaret kara listesine almasının ardından zorlu bir süreçten geçen Huawei, yapay zeka işlemci sektöründe gösterdiği dirençle dikkat çekiyor. Şirketin o dönemki dönüşümlü başkanı Eric Xu Zhijun’un “dünyanın en güçlü yapay zeka …

Bakan Kurum: Teslimatta 250 bini geçtik sözümüzü inşa etmeye devam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, perşembe günü gerçekleştirilen törenin ardından deprem bölgesinde teslim edilen konutlara ilişkin son durumu sosyal medya hesabından paylaştı: Sözümüzü inşa etmeye devam. Teslimatta 250 bini geçtik, binlerce konutu daha tamamlama aşamasına getirdik.

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.