Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 6,2 milyar dolarlık iş üstlendi

Türk Müteahhitlik Sektörü Küresel Arenada Başarısını Sürdürüyor

Türk müteahhitlik sektörü, Ticaret Bakanlığı verilerine göre yıllık uluslararası müteahhitlik gelirleri açısından önde gelen ilk 10 ülkeden biri konumunda.

2020’de yurt dışında yaklaşık 17,2 milyar dolarlık 386 proje gerçekleştiren sektör, 2021’de projelerin değerini 31 milyar 790 milyon dolara yükseltti. Bu yılın en yüksek proje bedeli olarak kaydedilen tutar, 459 projenin üstlenilmesiyle elde edildi.

2022’de proje tutarı 20,1 milyar dolara gerilerken projelerin sayısında artış yaşandı ve 512 proje gerçekleştirildi.

Yurt dışında üstlenilen projelerin tutarı 2023’te 28,6 milyar dolar olurken proje sayısı 445’e ulaştı. Küresel ekonomik sıkıntılar ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na rağmen geçtiğimiz yıl üstlenilen projelerin toplam değeri 31,2 milyar dolara ulaştı ve 378 proje gerçekleştirildi.

Yılın İlk 6 Ayında 93 Proje Üstlenildi

2021’in ilk yarısında, Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 93 proje üstlendi ve bunların toplam değeri 6,2 milyar doları aştı.

Ayrıca, sektördeki projelerin ortalamasının artış eğilimi dikkat çekici. 2015’te ortalama proje bedeli 83,8 milyon dolara yükselirken, 2021’de bu rakam 69,3 milyon dolar olarak belirlendi.

Ortalama proje değeri 2022’de 39,2 milyon dolar, 2023’te 64,2 milyon dolar ve geçen yıl 82,7 milyon dolar olarak hesaplandı. Bu yıl üstlenilen projelerde ortalama tutar 66,5 milyon dolara yaklaştı.

Proje Dağılımında Dikkat Çeken Detaylar

Yurt dışı müteahhitlik sektörü, 1972’den bu yana 137 ülkede 543,6 milyar dolar değerinde 12 bin 627 proje üstlendi. Türk müteahhitleri, özellikle Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Orta Doğu ve Afrika’da büyük projelere imza atıyor.

BDT, üstlenilen projelerin yüzde 43,2’si ile bölgesel dağılımda ilk sırada yer alırken, bugüne kadar 235 milyar dolarlık proje yürütüldü.

Orta Doğu’da ise projelerin tutarı 138,5 milyar doları geçerken, Afrika 97 milyar dolarlık projeyle üçüncü sırada yer aldı. Avrupa, Asya-Pasifik, ve Amerika da sektörün aktif olduğu diğer bölgeler arasında bulunuyor.

Rusya, Türk Müteahhitlik Sektörü İçin Önemli Bir Pazar

Rusya, Türk müteahhitlik sektörü için en büyük pazar konumunda. Ülke genelinde bugüne kadar 103,1 milyar dolarlık proje gerçekleştirildi. Rusya’yı sırasıyla 54,2 milyar dolarla Türkmenistan, 36,6 milyar dolarla Irak izledi.

Kazakistan’da 29,6 milyar dolarlık proje üstlenilirken, Cezayir, Azerbaycan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer ülkeler de Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdiği önemli pazarlar arasında yer alıyor.

Kara yolu, tünel ve köprüler sektörde yüzde 14,1’lik payla öne çıkarken, konut, enerji santralleri, demiryolları ve ticaret merkezleri de Türk müteahhitlerin faaliyet gösterdiği önemli alanlar arasında bulunmaktadır.

Related Posts

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin liradan kiraya veriyor

Dünyaca ünlü teknoloji markası Xiaomi, şimdi de emlak sektörüne adım attı. Genç mühendislerini hem işe hem de markaya daha sıkı bağlamayı hedefleyen şirket, Pekin’de başlattığı akıllı daire projesiyle çalışanlarına uygun fiyatlı ve tam entegre bir yaşam alanı sunuyor.

Beyoğlu’nun simgesi tarihi lokanta zor günler yaşıyor

Beyoğlu’nda geleneksel Türk mutfağının lezzetlerini sunan esnaf lokantası Tarihi Şahin Lokantası, mali darboğaz nedeniyle konkordato başvurusunda bulundu.

En düşük emekli aylığı yükseltildi

En düşük emekli aylığı yükseltildi

İsviçre’de enflasyon, deflasyonist seviyelere yakın!

İsviçre’de enflasyon, ithal ürün fiyatlarındaki düşüş ve frangın değer kazanmasıyla yıllık bazda sadece yüzde 0,1 arttı. İsviçre Merkez Bankası, güçlü franka karşı faiz oranını sıfıra çekti ancak negatif faize geçmekten kaçındı.

CHP’li Tanrıkulu: Memur, emekli zammında hileli yöntemlere başvuruyorlar

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, doğal gaza temmuz başında zam yapıldığının altını çizerek, “Hileli yöntemlere başvuruyorlar! Doğal gaza zammı TÜİK ve enflasyon rakamlarına yansımasın diye temmuz ayının başında açıklıyorlar” dedi.

Akaryakıt, sigara ve alkol fiyatlarına zam geliyor: ÖTV’deki ‘otomatik artış’ netleşti

Temmuz 2025 ÖTV zammı belli oldu. TÜİK’in açıkladığı Yİ-ÜFE oranı aylık yüzde 2.46 oranında arttı. Bu oran doğrultusunda akaryakıt, sigara ve alkol ürünlerine otomatik vergi zammı geldi. Peki, sigaraya ne kadar zam geldi? Benzin ve motorin zammı ne kadar oldu?